Z-Kütüphane Örnek Proje (100 M2)
Öğrencilere yönelik kütüphane hizmetleri, hiçbir zaman öğrenciler ve onların aileleri için günümüzdeki kadar önemli olmamıştır. Bilgiye erişim ve dünyanın çok kültürlü zenginliklerinin yanı sıra, hayat boyu öğrenme ve okuryazarlık becerileri de toplumların önceliği durumuna gelmiştir. Nitelikli bir okul kütüphanesi, öğrencileri hayat boyu öğrenme ve okuryazarlık becerileri ile donatarak, onların topluma katılımlarını ve katkıda bulunmalarını sağlar. Okul kütüphaneleri sürekli artan toplumsal değişikliklere yanıt vermeli ve bütün öğrencilerin bilgi, kültür ve eğlenme gereksinimlerini karşılamalıdır. Bunun yanında her öğrencinin okulundaki kütüphaneyi kullanmanın yanında yerel kütüphanelere de alışkın olması ve kütüphane kullanma becerilerine sahip kılınması gerekir.
Yeni ve modern bir tasarım anlayışı ile oluşturulan z-kütüphanelerin, öğrencilere okumanın keyfini ve bilgiyi keşfetmenin heyecanını yaşamalarında ve hayal güçlerini geliştirmelerinde yeni imkânlar sağlaması beklenmektedir. Öğrencilere ve ebeveynlerine kütüphanelerden nasıl en etkili biçimde yararlanabilecekleri ve gerek elektronik gerekse yazılı medya kullanım becerilerini nasıl geliştirebileceklerinin öğretilmesi, z-kütüphanelerin yaygınlaştırılması ile ulaşılması beklenen hedefler arasındadır. Ayrıca z-kütüphanelerin amacına uygun kullanılması ile diğer ülkelerde bulunan, modern standartlarla hizmet veren, yüksek nitelikli okul kütüphanesi hizmetlerine ulaşılması amaçlanmaktadır.
Bu kütüphaneler.
-Duvarlarında öğrenci çalışmalarının sergilenebileceği özel olarak tasarlanmış malzemelerden yapılmış, ahşap ve kumaş panellerden oluşturulmuş alanların yer alacağı
-Öğrencilerin dinlenmesi amacıyla kütüphanelerde yer minderleri, koltuk ve kanepe gibi rahat oturulabilecek mobilyaların bulunacağı
-Öğrenci, öğretmen ve diğer kullanıcıların elektronik ve basılı kaynaklara özgürce erişebilme imkânı bulacakları
-Basılı, sesli ve elektronik kitaplar ile alternatif okuma seçeneklerinin sunulacağı
-Öğrencilerin İnternet’i kullanarak bilgiye erişim becerisi ile küçük yaşta okuma zevki ve okuma alışkanlığı kazanacakları sosyal ortamlar olacağı öngörülmektedir.
Z-Kütüphane projesinin bu ilk aşamasında bir çalıştay düzenlenerek okuma kültürü ve z-kütüphaneler konusunu ilgili paydaşlarla (kamu kurumları, sivil toplum örgütleri, meslek birlikleri, üniversiteler, yurtdışından örgütler)
geniş bir perspektifte müzakere etmek ve detaylı bir ihtiyaç analizi ortaya koymak hedeflenmiştir.